j

Lorem ipsum dolor amet, consect adipiscing elit, diam nonummy.

Follow Us

Ραντεβού: 6957 83 18 77

Μητροπολίτου Ιωσήφ 20, Θεσσαλονίκη

Search

Όλγα Παπαγεωργίου
  -  Κατηγορία   -  Μήπως έχω κατάθλιψη; Τα συμπτώματα…
h

Μήπως έχω κατάθλιψη; Τα συμπτώματα…

Τα φυσιολογικά  σκαμπανεβάσματα της ζωής σημαίνουν ότι ο καθένας μπορεί να είναι λυπημένος ή να ‘’έχει τις μαύρες του’’ πότε -πότε. Αλλά αν το κενό και η απόγνωση πήραν τα ηνία της ζωής σας και δεν φεύγουν μπορεί ενδεχομένως να έχετε κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη δυσκολεύει τη λειτουργικότητα και την ευχαρίστηση από τη ζωή που κάποτε είχατε. Το να τελειώσετε τη μέρα σας γίνεται με πολύ κόπο. Ωστόσο άσχετα με το πόσο αβοήθητος και απελπισμένος αισθάνεστε μπορείτε να γίνετε καλά. Η κατανόηση των συμπτωμάτων και των αιτίων, καθώς και η αγωγή κατά της κατάθλιψης είναι το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε το πρόβλημα.

Ορισμένοι άνθρωποι περιγράφουν την κατάθλιψη σαν να ζουν σε μια μαύρη τρύπα. Ωστόσο ορισμένοι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν αισθάνονται λύπη. Μπορεί να αισθάνονται έλλειψη ζωτικότητας, άδειοι και απαθείς ή -κυρίως οι άντρες- θυμό, επιθετικότητα και ανησυχία.

‘Οποια και αν είναι τα συμπτώματα, η κατάθλιψη είναι διαφορετική από τη φυσιολογική λύπη στο ότι υποσκάπτει την καθημερινότητά σας καθώς παρεμβάλλεται με την ικανότητα να εργάζεστε, να μελετάτε, να τρώτε, να κοιμάστε και να διασκεδάζετε. Τα αισθήματα ανημπόριας είναι έντονα.

Αν αναγνωρίζετε στον εαυτό σας αρκετά από τα παρακάτω σημάδια και δεν φεύγουν μπορεί ενδεχομένως να πάσχετε από κλινική κατάθλιψη.

  1. Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ή κοιμάστε πολύ
  2. Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε ή βρίσκετε δύσκολες τις εύκολες δουλειές
  3. Αισθάνεστε αβοήθητοι και απελπισμένοι
  4. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τις αρνητικές σας σκέψεις άσχετα από το πόσο προσπαθείτε
  5. Χάσατε την όρεξή σας ή δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε
  6. Είστε πιο ευέξαπτοι ή επιθετικοί σε σχέση με τη συνήθη σας συμπεριφορά
  7. Καταναλώνετε περισσότερο αλκοόλ από το φυσιολογικό ή έχετε ριψοκίνδυνη συμπεριφορά
  8. Σκέφτεστε ότι η ζωή δεν αξίζει να τη ζει κανείς (αναζητήστε αμέσως βοήθεια αν είστε σε αυτή την περίπτωση).
  9. Συμπτώματα κατάθλιψης
  10. Η κατάθλιψη ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά υπάρχουν συνήθη σημάδια και συμπεράσματα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα συμπτώματα μπορούν να είναι μέρος των φυσιολογικών ‘’χαμηλών πτήσεων’’ της ζωής.
    Ωστόσο, όσο περισσότερα συμπτώματα έχετε, όσο ισχυρότερα αν είναι και όσο περισσότερο διαρκούν τόσο πιθανό είναι ότι αντιμετωπίζετε κατάθλιψη. Όταν είναι πολύ ισχυρά τα συμπτώματα είναι ώρα να αναζητήσετε βοήθεια.
  11. Στα συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνονται
  12. Αισθήματα ανημπόριας και απόγνωσης. Σκοτεινή προοπτική-ότι τίποτα δεν θα βελτιωθεί ποτέ και ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση.
  13. Απώλεια ενδιαφέροντος σε καθημερινές δραστηριότητες. Κανένα ενδιαφέρον για παλιότερα χόμπυ, κοινωνικές δραστηριότητες, ή σεξ. Χάσατε την ικανότητα να αισθάνεστε χαρά και ικανοποίηση.
  14. Αλλαγές στην όρεξη ή στο βάρος. Σημαντική απώλεια ή αύξηση του βάρους-αλλαγή άνω του 5% του σωματικού βάρους σε ένα μήνα.
  15. Αλλαγές στον ύπνο. Είτε αυπνία-ιδιαίτερα το ξύπνημα τις πρώτες πρωινές ώρες- είτε υπνηλία.
  16. Θυμός ή ευερεθιστότητα. Αισθάνεστε ταραγμένος ή ακόμα και βίαιος. Το επίπεδο ανοχής σας είναι χαμηλό, και οτιδήποτε και οποιοσδήποτε σας εκνευρίζει.
  17. Απώλεια ενέργειας. Αισθάνεστε κουρασμένοι και εξαντλημένοι. Όλο το σώμα μπορεί να φαίνεται βαρύ, ακόμα και οι μικρές δουλειές σας εξουθενώνουν ή χρειάζονται περισσότερο χρόνο να ολοκληρωθούν.
  18. Μίσος για τον εαυτό. Δυνατά αισθήματα ενοχής. Κριτικάρετε σκληρά τον εαυτό σας για λάθη και ελαττώματα.
  19. Ριψοκίνδυνη συμπεριφορά. Θέλετε να δραπετεύσετε κάνοντας χρήση ουσιών, παίζοντας τζόγο, οδηγώντας επικίνδυνα ή κάνοντας επικίνδυνα σπορ.
  20. Προβλήματα συγκέντρωσης. Πρόβλημα στο να εστιάσει κάποιος, να λάβει αποφάσεις ή να θυμηθεί.
  21. Ανεξήγητοι πόνοι. Αύξηση των σωματικών παραπόνων, όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στην πλάτη, μυϊκοί πόνοι και πόνοι στο στομάχι.